FWF utvecklar modeindustrin

Fair Wear Faoundation (FWF) är en global organisation som har bildats för att tillverkningen av kläder och accessoarer ska utvecklas mot en mer säker, trygg och rimligt avlönad industri. Genom att knyta till sig medlemmar i form av varumärken/företag inom sektorn kan man arbeta direkt i produktionskedjan. Det finns i dagdslägen 149 medlemsföretag.

Problemet som FWF lyfter är att arbetsmiljön inom textilindustrin är dålig och många gånger hälsofarlig samt att lönerna är under vad man behöver för att överleva. Dessa problem förekommer över hela världen men är svårare i vissa länder. Det är i de fattigaste länderna som många modeföretag har förlagt sin tillverkning vilket innebär att de betalar väldigt lite för att få ett färdigt plagg och tar sedan väldigt mycket när de säljer till kund (d.v.s. användaren). FWF vill motverka detta genom att göra levnadslöner och god arbetsmiljö som standard över hela världen.

Medlemsföretagen får själva arbeta för att arbetsmiljön och lönerna ska förbättras. Samtidigt gör FWF oannonserade platsbesök för att se hur det faktiskt är i fabrikerna. Tillsammans kan de lyckas att trycka på fabriker, fackförbund och politiker att få till en förändring.

Den insats företagen själva gör poängsätts i en självrapport som granskas av FWF. Av de 149 medlemmarna finns det ett fyrtiotal som är ledande. Bland dessa finns fem svenska varumärken som inte bara är ledande i Sverige utan ligger i den absoluta toppen i världen:

  • Acne Studios
  • Earth Positive
  • Mini Rodini
  • Nudie Jeans
  • Salvage

Det finns fler svenska medlemsföretag som t.ex. Filippa K men dessa har inte kommit lika långt i sitt arbete än. Alla företag är inte modeföretag utan vissa säljer sport- och utomhuskläder samt tillbehör som ryggsäckar. Svenska Haglöfs hör till den senare skaran som det går ganska bra för men som ännu inte har nått toppskiktet.

Att höra till toppen bland medlemmarna i FWF betyder inte att de använder sig av ekologiska material eller motsvarande. Det är ganska vanligt men inget som ger poäng i självrapporten. Här bör man känna till att Acne har en liten andel ekologisk bomull eller andra ekologiska material medan merparten av det som Earth Positive, Mini Rodini, Nudie Jeans och Salvage använder till sina kläder är ekologisk och GOTS-certifierad bomull. Konventionellt odlad bomull kan innehålla rester av kemikalier som i så fall arbetarna hanterar dagligen. Detta påverkar säkerheten oc hälsan som en del av arbetsmiljön. Ekologiskt är bättre.

Det är viktigt att vi inte bidrar till att fattiga människor utnyttjas utan att vi alla tar ansvar för att de kläder vi bär är tillverkade på ett etiskt försvarbart sätt. Leta därför efter märken som är anslutna till t.ex. FWF, Fair trade eller GOTS.

17 May 2020

Välkommen till

ekomode.se

 

 

Länkar

Ecofashionista

Ekobabyfashion

Mini Rodini Blogg

Bloggfeeden