Marita Moreno

Marita Moreno är ett av Europas just nu mest innovativa modemärken. De har ett fokus på skor och accessoarer för både herrar och damer. Utbudet för damer är dock betydligt större.

Här nedan kan du få del av vad som är värt att uppmärksamma med detta relativt nya lyxmärke. Släng bort dina fördomar och vanemässiga tankar för framtiden bär med sig företag som detta från Portugal.

Design

Grundare och chefsdesigner Marita Setas Ferro ligger bakom det mesta av märkets kreationer. Hon är professor i modedesign och har undervisat vid Árvore Arts School i Porto. Hon omnämns också bland modedesigners som en innovatör inom tech-branschen, troligtvis för sin materialkännedom och för sin kännedom om tekniker för att återanvända material.

Något av det svåraste är att skapa något vackert som samtidigt är enkelt. Många av märkets produkter har en enkel design. Andra är ganska snitsiga och detaljrika. Detta gäller både för skor och accessoarer. Det finns väskor som är oerhört enkla och smarta i sin design medan andra väskor består av många delar och detaljer. Skor, särskilt för kvinnor kan vara väldigt enkla eller väldigt komplexa. Variationen är stor.

Gemensamt för nästan alla produkter i Marita Morenos sortiment är att de är tilltalande, särskilt till färg och form. En avgörande fråga är hur betraktaren upplever materialen. Det går inte att komma runt att färg, form och textur påverkar helheten. Deras innovativa sida handlar främst om materialval och hållbarhet. Detta kan kännas nytt och ovant för många.

Storsäljare

Märkets storsäljare är deras shell bags och Michone boots.

Marita Morenos shell bags finns i tre olika material och 13 färger. Väskan är skapad i ett stycke med en dragkedja som binder ihop den. Materialen som väskan är gjord i är lättviktiga. De bärs smidigt med ett handtag men handtagen är samtidigt hål rakt in i väskan. Detta innebär ingen större risk men man kanske inte ska gå med den i regn.

Av alla färger som går att välja är guld en av de som säljs mest. Väskan i just den färgen är gjord av pinatex som är ett veganskt alternativ till läder gjort av ananasblad. Det material som märket har gjort i flest färger är kork. Kork är lätt och oväntat flexibelt. Det tredje materialet som denna väska är gjord av heter Malai och är ett celulosabaserat material som är lätt, flexibelt och tåligt. Det beskrivs som en blandning mellan läder och papper i känslan.

Denna enkla väska har säkert tagit mycket tid att utveckla men priset är ändå överkomligt. Beroende på material kostar den från 65 till 70 Euro. Ungefär 700 i svenska kronor. För dig som inte vill handla från Portugal finns den svenska återförsäljaren E-LIMITED som har en liten del av utbudet.

Marita Morenos Michone boots är en tämligen enkel stövel men med vackra linjer som tilltalar många. Den är gjord av ett veganmaterial som lite ser ut som mocca och andas ganska bra. Yttersulan är gjord av naturgummi. Denna stövel finns i fyra färger: mörkgrå, grön, beige och gul.

Skon kostar 130 Euro vilket inte är galet dyrt för en designsko. Den går naturligtvis att hitta på nätet hos Marita Moreno själva och hos E-LIMITED i norra Europa (gå direkt till varumärkessidan Marita Moreno). Det finns också ett flertal salonger runt om i Europa och världen som visar upp hur produkterna ser ut, känns och doftar.

Material

Marita Moreno arbetar med ungefär 15 olika material. Många är vegan men vissa är gjorda av djurhudar. De material som kommer i från djur är så kallade bioläder som inte har behandlats med krom eller tungmetaller. De använder också restbitar, sådant som har blivit över från tidigare tillverkning och nu används i en mix som bidrar till en unik design.

Veganmaterialen är ofta gjorda av växtfibrer som bearbetas till att bli slitstarka och ofta vackra material. Dessa fibrer kan komma från sockerrör, från kokos, från ananas eller från trä. Även mer traditionella fibrer som ull och bomull kan förekomma. Kork används till smycken och väskor.

Valet av dessa relativt nya material handlar främst om att det är mer hållbart på sikt att använda växtfibrer då de är förnyelsebara och i flera fall en ren restprodukt. Fibrer från sockerrör, kokos och ananas är sådant som ändå skulle slängas eller brännas. Nu blir det ett snyggt och hållbart material till skor och väskor.

En annan hållbarhetsaspekt är att produkten är nedbrytningsbar. Om man skulle få för sig att lämna sig väska av pinatex i skogen bryts den ned tämligen fort. Den innehåller heller inga skadliga kemikalier eller tungmetaller som kan göra skada i naturen.

Certifieringar och kvalitet

Det finns ett flertal certifikat som Marita Moreno använder i framställningen av sina produkter men också på slutprodukten. Det kan handla om FSC, GOTS, Oeko-tex, USDA Organic och VEGAN. Veganmaterialen certifieras och godkänns av PETA.

För att uppfylla många av kriterierna till dessa tuffa certifieringar är det gynnsamt med småskalig tillverkning. Det finns ett flertal tillverkare i Portugal som är certifierade underleverantörer. Många av dem ägnar sig åt ren konsthantverk. Skorna och väskorna är handgjorda av skickliga hantverkare. Certifieringarna är en kvalitetsstämpel men själva hantverket är det som borgar för hög kvalitet.

Modebranschens framtid

Många nya och gamla modeföretag håller på att ställa om. Det är mest en tidsfråga innan en majoritet av befolkningen i Europa efterfrågar dessa produkter. För att man ska komma dit måste vissa tillverkare gå före. Marita Moreno är definitivt ett märke som sticker ut som en pionjär. De visar oss framtiden redan nu. Våga testa.

18 Sep 2020

Välkommen till

ekomode.se

 

 

Länkar

Ecofashionista

Ekobabyfashion

Mini Rodini Blogg

Bloggfeeden